Johan Deander

Jag heter Johan Deander och gick på Djurgymnasiet 2004-2007, inriktning Djurpark. Har länge varit intresserad av djur och speciellt vilda djur och djurparker, så därför passade denna utbildning mig perfekt för att försöka nå mitt drömjobb som djurvårdare. Jag var ensam kille i min klass, men det innebar inga problem. Det funkade väldigt bra med klassen och lärarna. Skolarbetet var så mycket roligare än på högstadiet, framförallt tack vare djurkurserna.

Min första praktik i årskurs ett var på ett hunddagis (Hundens Hörna i Solna). Kul, men det var djurparkspraktikerna jag såg fram emot mest. I årskurs två fick jag vara på Skansen-Akvariet 5 veckor. Tydligen gjorde jag ett gott intryck, eftersom jag blev erbjuden att sommarjobba där i deras klapp- och kramhörna och som lemurvakt. Jag arbetar fortfarande där och gör allt från att sitta i kassan till att arbeta som djurvårdare och jag trivs oerhört bra, både med arbetsuppgifterna och med kollegorna.

Tredje läsåret var jag 5 veckor på Kolmårdens Djurpark och Kolmårdens Tropicarium. Jag gjorde även en kortare praktikperiod på Tropikariet i Helsingborg och en vecka på Parken Zoo. Alla dessa veckor var väldigt lärorika och jag kommer att minnas dem med glädje.

Förutom att jobba på Skansen-Akvariet har jag jobbat två somrar (men även lite grann under lågsäsong) på Skansen, framförallt med fåglarna.

Jag känner att djurvårdarjobbet definitivt är något jag vill hålla på med i framtiden, men tyvärr är det ju svårt att få något fast jobb. Har även funderat på att läsa något djurrelaterat på högskolan eller universitet i framtiden, men inte de närmaste åren. Om jag själv får bestämma så jobbar jag fortfarande som djurvårdare om 10 år, frågan är bara var…

Leave a Reply