Lisa Kytösaho

Jag gick på Djurgymnasiet 2007-2010, profil Hund. När jag började på Djurgymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville jobba med, bara att det skulle vara med djur. Under åren på skolan fick jag praktisera på olika ställen runt om i hela landet. Jag lärde mig otroligt mycket och fick testa mig fram för att se vilket yrke som passade just mig. En praktik som förändrade mitt liv var min 3-veckorspraktik sista året. Jag fick chansen att åka till Afrika och jobba med vilda djur. Skolan hjälpte mig att arrangera resan och betalade en del av kostnaderna för att åka dit. Utan att hinna fatta vad som hände satt jag där i Namibia och klappade geparder, matade lejon, sov med babianbebisar och en massa annat. Jag har alltid haft en passion för att rädda och rehabilitera djur och det var därför det var en sådan otrolig upplevelse att vara där. Jag insåg då också att jobba med vilda djur är drömjobbet!

Efter att jag kommit hem fanns inget annat i mina tankar än att åka tillbaka till Afrika. När studenten började närma sig, var jag redan i full gång med att kolla runt på olika volontärplatser. Lyckligtvis hade en vän som jag träffat i Namibia berättat för mig om ett räddningscenter i Sydafrika där de rehabiliterar geparder. Eftersom geparder är utrotningshotade, är varje individ genetiskt viktig för populationen. Jag blev oerhört intresserad och sökte direkt dit som djurskötare. Tack vare mina tidigare jobberfarenheter och min utbildning, fick jag jobbet och direkt efter studenten packade jag mina väskor och åkte iväg.

Nu är jag här i Sydafrika och arbetar som Head Predator Carer på Inverdoorn Game Reserve. Jag har världens bästa jobb! Vi väntar för tillfället på nya gepard- och elefantungar, som kommer att vara nästa tillökning här på rehabiliteringscentret.

En vanlig dag i mitt liv består av att mata alla djur, göra rent i inhägnaderna och gå på morgon- och eftermiddagspromenader med geparderna (i koppel). Vi har 5 tama geparder, 3 unga och 2 vuxna och 8 vilda geparder. Jag tar hand om motioneringen av alla 13 geparderna varje dag.

I reservatet har vi även giraffer, noshörningar, bufflar, olika antilopdjur, flodhästar, leoparder, karakaler, schakaler och lejon med mera (alla totalt vilda), som jag hjälper till att mata och kontrollerar att de är friska. Jag har också enskilt ansvar för att träna de 3 unga geparderna. Jag använder mig av tekniker som jag lärt mig från skolan, blandat med egna erfarenheter från träning med min hund och har modifierat dem lite så att det passar gepardernas inlärningssätt.

Inget av detta skulle varit möjligt om det inte vore för Djurgymnasiet och alla underbara lärare som är så stöttande och motiverande.

Man kan om man vill!

Leave a Reply