Djurparkspraktik hösten 2013

Järvzoo
Jag praktiserade på Järvzoo, som ligger i Järvsö ca. 3 timmar från Stockholm. Det liknar Skansen ganska mycket med vargar, björnar, järvar och dylikt, men är mycket större. När jag var där fick jag mata alla djur som fanns t ex ugglor och falkar, björnar, lodjur, älgar och rådjur.

Det var väldigt kul att få vara där för ingen dag var den andra lik. Det hände alltid något speciellt varje dag, både stora och små saker.

Järvzoo kallas för Nordens vildmarkspark, och det håller jag verkligen med om! /Klara

Orsa björnpark
Min 5-veckorpraktik hade jag på Orsa björnpark. Där fick jag stycka kött, mata, guida besökare och miljöberika i djurens hägn. Jag är supernöjd med min praktik! Alla på praktikplatsen var väldigt snälla och väldigt pedagogiska. Mina mentorer litade på mig och gav mig mycket frihet och eget planerande, vilket jag uppskattade väldigt mycket. Såklart hade vi vissa dagliga rutiner som t. ex. morgonmatningen och björnrundan.

Djurparken har endast rovdjur utav olika slag. Snöleoparder, kamtjatkabjörnar, kodiakbjörnar, järvar m.m. och Sveriges enda isbjörn! Jag trivdes så pass bra på Orsa björnpark att jag faktiskt har ansökt om att ha min nästa 3-veckorspraktik där. Vill man arbeta på en djurpark där djurhållningen är fantastisk och rymliga inhägnader för djuren är viktiga, ALLA kollegor är superschyssta och arbetsuppgifterna är roliga och det är väldigt lite städning, så är Orsa björnpark rätt djurpark! /Hampus

Tropikariet i Helsingborg
Jag praktiserade på Tropikariet i Helsingborg. Jag fick göra så mycket nya och spännande saker, det var alltid någonting nytt att lära sig. Jag har matat krokodiler, massor av ormar och massor av reptiler.

De har underbart inredda avdelningar på Tropikariet! En avdelning var utformat som en regnskog och det kändes verkligen som om man befann sig i en regnskog. Det sprang runt vilda ödlor, fladdermöss flög runt och så fanns det olika arter av små apor. Det var verkligen fint i den avdelningen. Det var mycket matande och en massa nya och spännande uppgifter. Världens bästa ställe!  /Tor

Skansen
Jag var på Skansens zoologiska avdelning. Där fick jag först vara på Fäboden med fjällkor, getter, får och höns. Jag fick såklart kratta mycket och mocka samt ordna foder. Roligare uppgifter kunde vara t.ex. vallning. Då tar man helt enkelt ut korna och går på promenad medans getterna springer lösa. Fåren fick vi ta för sig eftersom dom inte var riktigt lika modiga utan gärna sprang hem igen…

I samma distrikt som korna och company ingick även renarna. Dom var tama och vi kunde därför komma nära dom också. Dock var vi tvungna att låsa in hanen då han var i brunst och ville döda oss. Inte för att vara elak utan bara för att han helt enkelt såg djurvårdarna som rivaler till hans harem av honor.

Efter två veckor på Fäboden hamnade jag hos brunbjörnarna och rödrävarna. Dock såg jag bara skymten av en räv en gång under tre veckor.  Hos brunbjörnarna fick man djurkontakt på ett annat sätt även om man jobbar nära  de andra djuren också. Roligast var att få miljöberika. Björnar vill hela tiden ha något att göra och därför kan man vara hur kreativ som helst, om man får godkännande från handledaren förstås. Såklart är det ett tyngre jobb att städa. Det är större ytor de rör sig på plus att björnar är större jämfört med djuren på fäboden. Det blev mycket krattning, ”matutspridning” samt att spola bassänger, men jag trivdes ändå bäst där. Kan nog inte riktigt förklara varför, det är bara något man känner. Det bästa är förstås kontakten man får med djuren! /Felicia

Orsa björnpark
I fem veckor hade jag min praktik i Dalarna på Orsa björnpark. Inte nog med att hela ”bo- utan-någon-vuxen”-delen i fem veckor var en bra (och otroligt rolig) erfarenhet, så var även arbetet på djurparken det.

Utan att överdriva så skulle jag lätt säga att det förändrat min syn på en hel del saker.  Djurparker behöver inte endast handla om att man som praktikant ska ”göra skitgörat”, som man kan kalla det. Det är så otroligt mycket mer än det. Hur många kan säga att de handmatat en 480 kg tung isbjörnshanne med päron? Jag kan! Detta tack vare att Djurgymnasiet ordnar praktik till oss på djurparker.

Jag kommer aldrig glömma första veckan när jag åkte fyrhjuling i uppförsbacke genom djurparken och Yegor (deras siberiska tigerhane) springer längst andra sidan av staketet endast nån meter ifrån mig. Bara jag skriver om det längtar jag genast tillbaka! Det har gett minnen för livet och en möjlighet till framtida jobb. /Nathalie

Universeum
Min praktik på Universeum var bra. Jag fick göra en massa roliga saker, allt ifrån att städat till att mata djuren! Det var trevligt folk och jag trivdes jättebra! Det bästa som vi fick göra var nog att hjälpa till med att fixa inför TV-serien Djursjukhuset, som de skulle spela in där. Men det hände en massa andra roliga saker också. De fick in en hummer på 4.2 kg som det stod om i tidningen. Det var den bästa praktiken jag haft hittills! /Devi