Praktik på Kolmården

Jag heter Ida och går mitt sista år på Djurgymnasiet, profil Djurpark/sällskapsdjur. Jag har under min sista praktik varit på Kolmårdens djurpark i fem veckor tillsammans med min klasskamrat Kajsa. Vi var på olika avdelningar under praktikperioden, och avdelningen jag var på kallas Savann och öken, där det bland annat finns kameler, kulaner, jakar, noshörning samt en massa olika sorters savannlevande antiloper.

En vanlig dag började med att vi åkte buss ifrån vandrarhemmet till djurparken på morgonen och gick till våra respektive avdelningar i parken. Väl där bytte jag om till djurvårdarkläder och satte igång i utomhusanläggningarna med mockning. För att underlätta arbetet så använder man en liten bil med flak istället för skottkärra som man lastar bajset i, och denna fick jag lära mej att köra och tömma under hela praktikperioden.

När vi var klara i anläggningarna fixade vi lite i stallet och släppte ut djuren och sedan var det dags för frukost. Efter frukosten hjälptes vi alla åt med att göra klart allting i stallen (det finns ett ”ökenstall”, ett ”savannstall” samt noshörningsstallet), vilket innebar att göra i ordning till att djuren skulle komma in sedan på eftermiddagen, så som att mocka, halma, fodra och eventuellt hänga in sly i boxarna. När allting i stallen var klart, vilket tog ca två timmar, så var det lunch. Sedan kunde det bero på från dag till dag vad vi gjorde under eftermiddagen, ibland krattade vi och gjorde fint i uteanläggningarna, en dag gick vi på kamelpromenad och en annan miljöberikade vi till noshörning med gyttjebad.

Speciella och roliga händelser som jag fick vara med om under praktiken var att jag fick vara med under sövning för att verka klövar på jakar och då hjälpa till att hålla uppe huvudet och hålla i ben, jag fick ta temp, kolla kön samt väga nyfödda kalvar av olika arter som föddes samt se det nya kamelfölets första dagar och veckor. Det var en väldigt rolig och lärorik praktik som jag skulle kunna göra om igen!

/Ida Abrahamsson