Parken zoo-praktik

Jag heter Erica och har haft 5 veckors praktik på Parken Zoo i Eskilstuna. Där jobbade jag på avdelningen för rovdjur . Jag fick ansvara över 6 stycken djurarter: klolös utter, sandkatt, pallaskatt, binturong, molnråtta och röd panda. Dagarna började 7.30 på morgon och då gick man runt och matade utter, sandkatt och pallaskatt samt städade och tog ut alla skålar. Alla djuren var klara runt 9. Då gick man tillbaka till köket och diskade alla skålar och om man hade tid så fixade man mat till klolös utter och jätteutter som skulle ha sin lunch klockan 12. Eftersom jag var där veckan innan påsken, så måste allting städas och hägnen blåsas och krattas och dammar göras rent. Arbetsuppgifterna på förmiddagen ändrades från dag till dag och vissa dagar blåste jag hägn, gjorde rent dammar, bytte bäddar hos djuren eller andra sysslor inne i köket. Lunchen var 12.30 och innan det ska man luncha uttrarna och sandkatterna och ordna all mat till ”mina” djur. De skulle ha sallad och frukt i skålar. De enda som vill ha kött är utter, sandkatt, pallaskatt och binturong. Uttrarna får fisk och kött, sandkatt och pallaskatt får kyckling och binturong får 3 stycken kycklingar var plus frukt. Sista veckan fick jag vara med på ”stora rundan” där vi har manvarg, jätteutter, jaguar, surikat, fossa, gepard, dhole och amurleopard. På den rundan fick jag inte vara själv, men jag fick gå ensam en morgon till manvarg och städa och fixa. Jag fick slussa ut geparderna när jag hade en djurvårdare med mig.

En speciell upplevelse jag var med om var när de skulle söva en gammal tigerhona. Hon skulle genomgå en hälsokoll och då fick jag gå in och klappa henne när hon sov. Känslan går inte att beskriva, och det var nästan det bästa på hela praktiken!

Helt klart roligaste praktiken och jag skulle absolut vilja jobba där!

/Erica DP-11