Profil Djurpark / Sällskapsdjur

Det här är profilen för dig som har ett stort och brett djurintresse för såväl sällskapsdjur som exotiska djur. Du kan se fram emot tre roliga och spännande år där teori varvas med praktik både med sällskapsdjur och med djurparksdjur. Här kommer du bland annat att få lära dig om artkunskap, djurens behov, skötsel och vård, foder, djuranläggningar och om djurens beteende. Du får all den kunskap som krävs och möjlighet att bli certifierad enligt Jordbruksverkets krav för att få arbeta i en zoobutik.

Djurgymnasiet har en egen djuravdelning där du som elev kommer att få den kunskap och den praktiska träning som krävs för att bli en bra djurvårdare. På djuravdelningen finns ett urval av våra vanligaste sällskapsdjur som till exempel, kaniner, gnagare, fåglar, reptiler och fiskar. Dina lektioner kommer ofta att vara i klassrummet som finns på djuravdelningen. Lärarna och djurvårdarna kan då på ett enkelt sätt använda djuren i undervisningen. Du kommer även att ha många lektioner förlagda på Skansen där du får en förberedande utbildning inför djurparkspraktiken i åk 3.

Praktik

Du kan se fram emot 15 veckors praktik under dina tre år. Genom den skaffar du dig nyttiga och roliga erfarenheter från zoohandel, 4H-gård, hunddagis och djurpark. Praktiken är en mycket viktig del av din utbildning och här förbereder du dig på bästa sätt inför yrkeslivet. Många av våra elever hittar sitt drömjobb under just praktiken. Om inte annat så kommer dina nära möten med djuren att ge dig minnen för livet.

Framtid

Djur är inte längre bara en hobby utan en framtidsbransch. Din framtida arbetsplats kan vara på t.ex. djurpark, tropicarium 4H-gård eller zoobutik. Sedan 2002 har vi utbildat många elever som idag har spännande och intressanta jobba med djur.

Genom att läsa en utökad studieplan kan du bli behörig att söka till ett naturvetenskapligt basår på universitetet eller komvux. Det krävs för att komma in på utbildning till t.ex. biolog eller zoolog.