Profil Djursjukvård

Det här är profilen för dig som vill arbeta som djurvårdare på ett djursjukhus eller en veterinärklinik. Du kommer att läsa många kurser med inriktning djursjukvård, och får då kunskaper om bl.a. anatomi, fysiologi, sjukdomslära, behandlingar, friskvård, utfodring och vård av sjuka djur.
Du kommer också att ha schemalagda lektioner på skolans Hundcenter. Där kommer du att få praktisk träning med dagishundarna och få lära dig vanliga moment som en djurvårdare på djursjukhus arbetar med, till exempel tassbandage, medicinering, enklare hälsokontroll och hur man assisterar en veterinär vid undersökning av djur.

Praktik

I utbildningen ingår 15 veckors praktik varav 10 veckor är förlagda på djursjukhus och veterinärkliniker i Stockholm och övriga landet. Under dina praktikveckor får du i verkligheten omsätta det du har lärt dig i skolan, och ges dessutom en unik möjlighet att lära dig ännu mer på plats.

Kurs D9

I utbildningen ingår att du läser kursen D9 vilket är en grundläggande kurs i läkemedelshantering. Det är ett krav från Jordbruksverket att en djurvårdare måste ha klarat D9 för att få utföra vissa moment i vården av sjuka djur på djursjukhus.

Framtid

Den här profilen ger dig goda chanser att i framtiden arbeta som djurvårdare på djursjukhus. Genom välja Engelska 6 och Svenska 3 som individuellt val blir du behörig till att söka Djursjukskötareprogrammet vid SLU. Vill du bli veterinär måste du först läsa ett naturvetenskapligt basår på komvux för att skaffa dig behörighet till veterinärprogrammet. Vi har flera före detta elever som gjort detta och som nu läser till veterinär.