Profil Häst

Om hästar och ridning är ditt största intresse är det här profilen som passar dig!  Djurgymnasiets profil Häst ger dig en utbildning som innehåller det du behöver för att kunna arbeta professionellt med hästar!

Här kan du se fram emot tre roliga och lärorika år där teori på skolan varvas med praktiska, innehållsrika hästdagar i stallet. Du kommer att rida varje vecka, dels för skolans egna ridlärare men också för kända tränare inom hoppning och dressyr. I ridningen jobbar vi med bland annat ryttarens sits, dressyrens olika rörelser, hästens form och hoppning.

Du kommer att läsa många hästkurser som ger dig kunskaper i bland annat anatomi, fysiologi, hästens beteende, foder, avel, hälsa och sjukvård och mycket mer.
I den praktiska undervisningen ingår allt från stalltjänst och skötsel av hästar, till sårbandagering, longering, löshoppning, lastning och många andra typer av övningar.

Du kommer också att få praktisk träning hos en hovslagare vilket ger dig möjligheten att få tappskokompetens.

I utbildningen ingår också att du får prova på att köra travhäst.

Praktik

Djurgymnasiet satsar på din praktik. Under årskurs 1 är du två dagar i veckan på ridskola. Den ena dagen gör du praktik och den andra dagen har du ridning på Tyresö ridskola. Under årskurs 2 och åk 3 har du sedan totalt 10 veckors praktik på till exempel ridskolor, stuterier och hos tränare i dressyr, hoppning och fälttävlan. Praktiken är en mycket viktig del av din utbildning och här förbereder du dig på bästa sätt inför yrkeslivet. Genom vårt samarbete med kända tränare runt om i Sverige får du både kunskaper och erfarenheter.  Många av våra elever hittar sitt drömjobb under just praktiken. Klicka på knappen Samarbetspartners (till höger) för att se några av våra praktikplatser. Kika gärna in på deras hemsidor och läs mer.

Framtid

En väl genomförd utbildning leder till en yrkesexamen som hästskötare och öppnar dörrarna till en fantastisk framtid med hästar som yrke, i Sverige eller utomlands. Hästar är inte bara en hobby utan en framtidsbransch. Vi ser att antalet arbetstillfällen växer stadigt. Sedan 2002 har vi i profil Häst utbildad många elever som idag har spännande och intressanta jobb i Sverige och utomlands.

För att få ut så mycket som möjligt av utbildningen, rekommenderar vi att du har vana av hästar och ridning.