djurpark

Inriktning Djurpark/Sällskapsdjur

Älskar du, precis som vi, alla sorters djur? Perfekt! Då är det här utbildningen för dig. Ditt breda djurintresse för såväl sällskapsdjur som exotiska djur kan vara början på ditt framtida yrke. På inriktning Djurpark/Sällskapsdjur får du tre fantastiskt roliga och spännande år med teori och en stor dos praktik tillsammans med alla möjliga djur. Dessutom får du grunden till att läsa vidare på högskola efter slutförda studier hos oss.

På vår djuravdelning får du den kunskap och praktiska träning som krävs för att bli en bra djurvårdare. Här hittar du en stor variation av våra vanligaste sällskapsdjur; kaniner, gnagare, fåglar, reptiler och fiskar. Vi har även ett mycket populärt Hundcenter.

Lektioner på Skansen

Många lektioner hålls på Skansen i både årskurs 1 och 2. Då får du tillsammans med Skansens djurvårdare praktisk träning i att arbeta som djurskötare på en djurpark. Inriktning Djurpark/Sällskapsdjur ger dig dessutom all kunskap som behövs och möjlighet att bli certifierad enligt Jordbruksverkets krav för att få arbeta i en zoobutik.

Toppmodern djuravdelning

Vi är stolta över vår nybyggda och toppmoderna djuravdelning där djuren bor i specialanpassade miljöer. Syftet är att efterlikna djurens naturliga miljö så mycket som möjligt. Ett exempel på anpassning är att den avdelning där våra kaniner bor har en lägre temperatur eftersom kaniner trivs och mår bäst i svalare miljöer. Fåglarnas rum däremot har en högre rumstemperatur för att motsvara deras behov. Djuren blir väl omhändertagna av våra duktiga djurvårdare och elever varje dag.

Spännande praktik

Teori är nyttigt, men det är under praktiken som du lär dig hur kul det faktiskt är att jobba med djur. På Djurgymnasiet får du hela 15 veckors praktik under dina tre år. Zoohandel, 4H-gård, hunddagis och djurpark är bara några av de ställen du kan spendera din praktik på. Och vi ser självklart till att hitta en bra plats åt dig. Dessa veckor visar hur det är att arbeta med djuren och förbereder dig inför yrkeslivet. Men bäst av allt är garanterat alla nära möten med djuren som kommer ge dig minnen för livet! Många elever hittar sina framtidsyrken under praktiken, och vissa får dessutom extrajobb här under helger, sommarlov och efter skoltid.

Mot din framtid

Djur är verkligen en framtidsbransch. Har du målet ställt på att jobba på djurpark, i tropikarium, på 4H-gård eller i zoobutik? Ja, men då är ju det här inriktningen för dig! Sedan 2002 har vi utbildat ungdomar med samma drömmar som du, och idag jobbar flera av dem med roliga jobb tillsammans med djur.

Du kan även läsa en utökad studieplan där du bli behörig att söka till ett naturvetenskapligt basår på universitet eller Komvux. Det krävs för att komma in på utbildning till t.ex. biolog eller zoolog.

Här jobbar några av våra före detta elever:

Kolmårdens Djurpark
Orsa björnpark
Namnskogen i Norge
Skansen
Skansen-Akvariet
Arken zoo
Zoo.se
Aspuddsparken
Hundstallet
Kattstallet
Solna hunddagis

Vill du veta mer om Djurgymnasiet?