Allt du vill veta
Ansökan
Har du bestämt dig för att söka till vårt djurgymnasium? Kul! Vi tar in fyra klasser i årskurs ett. Djurgymnasiet har riksintag, så oavsett vart du bor i landet är du välkommen att söka till våra utbildningar. I din ansökan väljer du den inriktning du önskar läsa.
Platserna för varje inriktning ser ut så här:
- Djursjukvård: 60 platser
- Sällskapsdjur: 60 platser
Du som bor i Stockholms län söker till vårt gymnasium via: www.gyantagningen.se
För dig som bor utanför Stockholms län så gäller ansökan via respektive antagningsenhet. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att få hjälp med din ansökan.
Antagningspoäng
HT 2023
- Djursjukvård: 210 p
- Sällskapsdjur: 185 p
Man måste vara godkänd i svenska, engelska, matematik samt minst 5 kurser till från högstadiet.
Att tänka på när du söker till oss
- Yrken där du arbetar med djur är ofta fysiskt krävande.
- Allergiska besvär kan vara ett hinder i arbetet med djur. Alla elever kommer i kontakt med skolans djur, dvs fåglar, gnagare, fiskar och reptiler. Kontakta oss om du känner dig osäker.
- Vi samarbetar med många praktikplatser över hela Sverige, det innebär att dina praktikveckor ofta kommer att vara utanför Stockholm.
- Skolan har inget internat. Elever som behöver boende måste ordna detta på egen hand.
- Djurgymnasiet har inga vuxenutbildningar.
Förarbevis för Terränghjuling
Alla elever på Djurgymnasiet får en utbildning i körning av terränghjuling (fyrhjuling). Vi samarbetar med Öknaskolan i den här kursen och använder deras maskiner. Vår lärare i kursen är med och instruerar eleverna tillsammans med personalen på plats.
I kursen ingår:
- Lära sig köra en terränghjuling, med och utan släpvagn, på ett säkert sätt.
- De tränar körteknik på väg och terräng med betoning på säkerhet och risker.
- Eleverna gör ett teoretiskt prov och ett körprov samt har möjlighet att ta Transportstyrelsens Förarbevis för terränghjuling!
Så här berättar en av våra elever, Tove om hur det var på kursen:
Vi fick först testa teknikerna på plan mark och testa att köra över lite olika hinder. Sedan fick vi prova det vi lärt oss ute i skogen. I slutet av dagen fick vi också prova på att köra slalom, backa och svänga med släp. Det var väldigt roligt och kul att man får chansen att ta förarbevis oavsett vilken inriktning man har valt att gå.
Högskolebehörighet
Fr o m hösten 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet i alla yrkesprogram vilket gör att du blir behörig att studera vidare på universitet och högskola. Observera att flera universitets- och högskoleutbildningar också kräver s.k. särskild behörighet. Du kan välja bort den grundläggande högskolebehörigheten.
Individuella valet
Inför årskurs 2 och årskurs 3 väljer du själv vilken eller vilka kurser du vill läsa som individuellt val.
Kursutbudet kan variera men vi erbjuder alltid dessa kurser:
Guidning i naturbruksmiljöer
Matematik 2a
Service och bemötande
Estetisk kommunikation
Engelska 7
Jakt och viltvård
Idrott och hälsa 2
Historia 1a2
Samhällskunskap 1a2
Särskild högskolebehörighet för olika utbildningar
Förutom grundläggande behörighet krävs det ofta att man också har läst andra kurser.
Du som väljer att läsa Matematik 2a får särskild behörighet som krävs för bland annat:
Djursjukskötare
Hippolog
Lantmästare
Skogsmästare
Trädgårdsingenjör
Du som läser Matematik 2a och Samhällskunskap 1a2 får särskild behörighet som krävs för t ex:
Dietist
Logoped
Sjuksköterska
Tandhygienist
Du som läser Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2 får särskild behörighet som krävs för t ex:
Jurist
Polis (endast Samhällskunskap 1a2 behövs)
Tulltjänsteman
Läsårsdata
Vårterminen 2024
Tisdag 9 januari: Vårterminen börjar
Vecka 9: Sportlov
Vecka 14: Påsklov
Tisdag 4 juni: Avslutning för åk 1 och 2
Onsdag 5 juni: Studentutspring
Höstterminen 2024
Tisdag 20 augusti: Upprop för åk 1 kl 10:30. Kallelse kommer med posten.
Åk 2 och 3: upprop 20 augusti enligt schema som kommer att finnas på schoolsoft.
Vecka 44: Höstlov
Fredag 20 december: Julavslutning
Vårterminen 2025
Onsdag 8 januari: Vårterminen börjar
Vecka 9: Sportlov
Vecka 16: Påsklov
Fredag 2 maj Studiedag
Måndag 9 juni: Avslutning för åk 1 och 2
Tisdag 10 juni: Studentutspring
Hundcenter
Vårt Hundcenter är inte bara populärt hos våra elever, det är också ett hunddagis som uppskattas av såväl hundar som ägare. De fräscha och stora lokalerna rymmer 35-50 hundar som delas in i olika grupper beroende på storlek. Det är en härlig plats för lek och utbildning, både för våra elever och för hundarna.
För dig som elev
För elever som läser inriktning Hund eller Djursjukvård så är Djurgymnasiets Hundcenter en viktig plats för praktisk utbildning. Moment som att lägga tassbandage och öva klickerträning samt att titta på hundars beteende och träna raskunskap är bara lite av det som man får göra här. Allt tillsammans med en stor variation av hundar.
Hitta hit
Djurgymnasiets Hundcenter hittar du i samma byggnad som vår skola på Trekantsvägen 7 i Liljeholmen. Hemsida: djurgymnasiethundcenter.se
För att ställa din hund i kö skicka ett mejl till hundcenter@djurgymnasiet.com eller ring på: 08-744 27 10.
Djuravdelning
På vår djuravdelning får du som elev den praktiska träning och kunskap som krävs för att bli en duktig djurvårdare. På Djurgymnasiet får du jobba med ett stort urval av de vanligaste sällskapsdjuren. Lär dig allt du behöver om våra gnagare, fåglar, reptiler och fiskar.
Djuravdelning
Vi är stolta över vår nybyggda och toppmoderna djuravdelning där djuren bor i specialanpassade miljöer. Syftet är att efterlikna djurens naturliga miljö så mycket som möjligt. Ett exempel på anpassning är att den avdelning där våra kaniner bor har en lägre temperatur eftersom kaniner trivs och mår bäst i svalare miljöer. Fåglarnas rum däremot har en högre rumstemperatur för att motsvara deras behov. Djuren blir väl omhändertagna av våra duktiga djurvårdare och elever varje dag.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om vår djur avdelning eller hur du söker till Djurgymnasiet? Då är du varmt välkommen att kontakta oss. Du kan även kika in i vårt galleri för att se vilka sällskapsdjur du hittar på vår djuravdelning.
Djuravdelningen i din utbildning
Lär dig allt du behöver inom djurskötsel. Bland annat får du utbildning i artkunskap, foder, hygien, sjukdomstecken och djurens grundläggande behov. Vi ser till att du får alla viktiga delar som behövs för säker och rätt djurhantering.
Djuren är indelade efter djurslag, och i anslutning till djuravdelningen har vi uppfödning av insekter och andra foderdjur. Under lektionerna jobbar du i mindre grupper under handledning av våra tre djurvårdare samt med olika lärare i djurkunskap. Genom såväl praktiska som teoretiska lektioner ger vi dig kunskap om hur du på bästa sätt sköter våra vanligaste sällskapsdjur.
Veterinärklinik
Djurgymnasiet har en egen veterinärklinik – Animallogos Djurhälsa. Kliniken har specialinriktning exotic och välkomnar alla slags smådjur såsom kaniner, marsvin, råttor, hamstrar, möss, reptiler, fåglar och andra udda sällskapsdjur. Vi har välutbildade och erfarna veterinärer och sköterskor inom exotic. Kliniken är nybyggd och modern och erbjuder poliklinik, röntgen, ultraljud, laboratorium, operation och tandavdelning för våra exoticpatienter.
Vår chefsveterinär Anna fungerar även som skolans egen veterinär för alla våra smådjur på skolans djuravdelning. Hon gör där regelbundna ronder med hälsokontroller och kan även behandla djur som blivit sjuka eller skadade. Skolan har ett nära samarbete med kliniken och dess personal så att elever som läser inriktning djursjukvård får ta del av föreläsningar och besök på kliniken. Kliniken fungerar även som en av många praktikplatser för våra elever som läser inriktning djursjukvård.
Schema
Under dina tre år på skolan kommer du att ha ett mycket varierande schema. Det är en sak som våra elever ofta lyfter upp som något väldigt positivt. Dagarna och veckorna ser inte likadana ut under ett helt läsår utan schemat läggs ut 5 veckor i taget. Vissa perioder kan innebära längre skoldagar och andra perioder är de kortare. Starttiden på morgonen kan också variera utifrån t.ex. om det är en period med lektioner på skolans djuravdelning. Under dina 15 praktikveckor kommer du att följa arbetsplatsens arbetstider vilket också kan se olika ut.
Klagomålsrutiner
Klagomål lämnas skriftligen direkt till rektor genom att skicka ett mejl till info@djurgymnasiet.com och skriva “Klagomål” i ämnesraden.
Det går också bra att skicka brev till:
Djurgymnasiet Stockholm
Att: Klagomålshanteringen
Box 44078
100 73 Stockholm
Klagomål som ställs till rektor eller huvudman ska utredas. En bekräftelse skickas skriftligen till anmälaren inom en vecka. Utredningen påbörjas inom 14 dagar från det att klagomålet togs emot. Utredningen leds av rektor utsedd person, eller om utredning gäller rektor, av huvudman utsedd person.